Wat doe je als de vlam in de pan slaat?

Contact

Een vlam in de pan ontstaat wanneer kokendhete olie of boter overkookt en in contact komt met de vlam onder de pan. Een vlam in de pan kan ook ontstaan wanner de olie een tempratuur bereikt van 315° C. hier onder leggen we uit wat je wel en wat je niet moet dan wanneer de vlam in de pan slaat.

Hoe ontstaat een vlam in de pan

Een vlam in de pan ontstaat wanneer de olie of het vet in de pan oververhit raakt. De oververhitting ontstaat doordat het vet in de pan boven de zelfontbrandingstempratuur komt. Wanneer de olie of het vet deze tempratuur bereikt kan het heel snel in brand vliegen.

Wat doe je als de vlam in de pan slaat

Waar vaak water gebruikt wordt om een einde aan een beginnende brand te maken is dat nu niet het geval. Sterker nog je zult de brand verergeren.

Dek de pan af

Dek de pan onmiddellijk af zorg ervoor dat er geen zuurstof meer bij komen kan. Vuur heeft namelijk zuurstof nodig om te kunnen blijven branden je kunt de pan afdekken met een bijpassend deksel. Houd deze voor je als een schild zet eerst de onderzijde op de pan en laat deze rustig zakken zodat de vlammen met de deksel mee naar beneden gaan. Heb je geen bijpassend deksel, dan kun je gebruik maken van een blusdeken (1x1m). Mocht je tijd hebben, trek dan snel ovenhandschoenen aan om eventuele brandwonden te voorkomen.

Laat de pan afkoelen

Als je de pan hebt afgedekt en het vuur gedoofd is moet de pan eerst volledig afkoelen voordat je het deksel ervan afhaalt. Anders bestaat het risico dat de pan weer vlamvat door nieuwe aanvoer van zuurstof.

Laat de pan op dezelfde plek staan. Wanneer je de hete pan wilt gaan verplaatsen loop je het risico dat de inhoud over de rand klotst. Hierdoor loop je het risico brandwonden op te lopen.

Welke brandblusser is geschikt

De brandblussers met klasse F zijn het meest geschikt om dit soort branden te blussen. Deze brandblussers bevatten middelen die zich met mengen met het vet en hier een onbrandbare substantie van maken.

Wat moet je absoluut niet doen als de vlam in de pan slaat

Een aantal veelgemaakte fouten bij het blussen van een vet brand waardoor het vuur juist uitbreidt in plaats van dat het vuur gedoofd wordt.

  1. Een brand als deze blus je nooit met water! Wanneer water in aanraking komt met hete olie of vet veroorzaakt dit een grote steekvlam dit kan voor grote schade zorgen.
  2. Verplaats een brandende pan of frituurpan niet de kans bestaat dat u morst. En dat u de brand verplaatst, ook kunt u zelf brandwonden oplopen